Fikakalendern 2024: En guide till svenska bakverkstraditioner och högtider

Kategori: Fika
mars 15, 2024

Lär dig mer om olika högtider och bakverkstraditioner och på så sätt njuta av fika på ett mer medvetet sätt under året.

Fikakalendern är en samling av olika bakdagar och traditioner inom svensk fikakultur. Lär dig mer om olika högtider och bakverkstraditioner och på så sätt njuta av fika på ett mer medvetet sätt under året. Fika är en viktig del av den svenska kulturen som syftar till att ta en paus och umgås med nära och kära över en kopp kaffe och något gott att äta.

Svensk fikakultur – Håll fika traditionen levande

Fika är en stor del av den svenska kulturen och handlar om att ta en paus och umgås med nära och kära över en kopp kaffe och äta goda traditionella svenska bakverk. Fikakalendern hjälper dig att skapa minnen och uppskatta den gemenskap som följer med fikakulturen. I Fikakalendern finns det olika teman för varje månad med fokus på olika traditioner och högtider.

2024 – Månad för månad

Januari

Marsipandagen – 12 januari

Marsipan är en söt och mjuk blandning av mandel och socker. På Marsipandagen kan du njuta av bakelsen i olika former och kreationer. Allt från små konfektyr till vackert formade figurer. En fest för marsipanälskare och en chans att utforska den söta världen av mandelbaserade godsaker.

Februari

Semla
  • Morotskakans dag – 3 februari

Morotskakans dag firas till ära för den populära och saftiga morotskakan. Denna dag ger en möjlighet att njuta av den ljuva smaken av kakan, oftast gjord med rivna morötter, nötter och kryddor som kanel och muskotnöt. Det är ett tillfälle att baka eller köpa morotskaka och dela dess godhet med vänner och familj. Morotskakan ses ofta som en hälsosammare alternativ till andra sötsaker på grund av morötternas näringsrika egenskaper.

  • Fettisdagen – 13 februari

Fettisdagen (semmeldagen) är en tradition som äger rum på tisdagen innan fastperioden börjar. Möjligtvis den mest berömda bakdagen i Sverige, jämsides med kanelbullens dag. Under denna högtid firar man genom att förtära semlor, en klassisk svensk sötbulle som är stoppad med vispad grädde och fyllning av mandelmassa.

  • Alla hjärtans dag – 14 februari

Denna dag visar vi extra uppskattning och kärlek till sina nära och kära. Traditionella bakverk som förknippas med denna dag är hjärtformade bakelser och chokladpraliner.

Mars – Vårens söta intåg

  • Pannkaksdagen – 1 mars

Pannkaksdagen är en svensk tradition där man firar genom att äta massvis med pannkakor. Ofta serveras de med sylt, grädde eller andra söta eller salta tillbehör. Det är en dag för att njuta av denna enkla men älskade rätt.

  • Mandelkubbens dag – 3 mars

Mandelkubben är en sötsak med mandelmassefyllning täckt av choklad eller sockerglasyr. Denna dag ägnas åt att uppskatta och njuta av mandelkubben, en läckerbit som är populär särskilt kring jul och påsk.

  • Punschrullens dag – 7 mars

Punschrullar, även kända som dammsugare, är ett slags bakverk som kombinerar choklad och punschsmak. Under denna dag hyllas och avnjuts dessa godbitar, möjligen ackompanjerade av en varm kopp kaffe eller te.

  • Mazarindagen – 13 mars

Mazarinen är en klassisk svensk bakelse. Denna läckra sötsak består oftast av en mandelmassefyllning insvept i ett mördegsskal. Mazarinens dag är en chans att njuta av denna delikatess och uppskatta dess sötma och konsistens.

  • Våffeldagen – 25 mars

Våffeldagen är en dag att fira och njuta av våfflor. Ofta serveras de med grädde, sylt, frukt eller glass. Dagen infaller i närheten av vårdagjämningen och markerar starten på våren, då många svenskar traditionellt äter våfflor.

April

Surdegsdagen – 10 april

Surdegsdagen ägnas åt att hylla och fira konsten att baka med surdeg. Surdeg är en jäsningskultur som används i brödbakning för att ge smak och textur åt degen. Det är en dag för brödentusiaster att fördjupa sig i konsten att baka med surdeg och utforska olika smakvariationer. Experimentera med surdegsbröd, dela recept och erfarenheter samt njuta av den unika karaktären som surdegen ger brödet.

Maj

  • Chokladbollens dag – 11 maj

Chokladbollens dag är tillägnad den populära svenska sötsaken chokladbollen. Denna enkla och läckra godsak är gjord av bland annat havregryn, socker, kakao, smör och ibland kaffe. Chokladbollarna rullas i kokosflingor eller pärlsocker. På Chokladbollens dag uppmuntras människor att baka eller köpa chokladbollar och njuta av deras goda smak. Det är en dag som hyllar denna klassiska och omtyckta delikatess.

  • Morsdag – 26 maj

är en annan viktig högtid som firas under Fika-kalendern. På denna dag, som infaller den sista söndagen i maj, hedrar vi våra mammor och visar vår tacksamhet för allt de gör. Populära bakverk för denna dag inkluderar tårtor med olika fyllningar och dekorationer.

  • Muffinsdagen – 27 maj

Muffinsdagen, som firas årligen i maj, är en dag dedikerad till att baka och njuta av muffins i olika smaker, såsom choklad och blåbär. Det är en dag för gemenskap och att dela med sig av bakverk. Ursprungligen från USA, där den benämns National Muffin Day, har traditionen spridits globalt.

Augusti – Höstens mysiga tillvaro

Rulltårtans dag – 9 augusti

På Rulltårtans dag uppmanas du att fira den läckra och mångsidiga rulltårtan. Njut av dess mjuka konsistens och prova olika fyllningar för att skapa en härlig smakupplevelse. Baka din egna rulltårta eller njut av en från ditt favoritbageri. Idag är din dag att skämma bort dig själv med en bit av denna underbara kaka eller dela glädjen med andra.

September

Kaffets dag – 29 september

Kaffets dag är en dag tillägnad att fira den älskade drycken kaffe. Det är en tid att reflektera över kaffets kulturella betydelse och njuta av olika kaffesorter. Människor firar dagen genom att besöka kaféer, prova olika kaffedrycker och dela stunder av gemenskap över en kopp kaffe. Det är en dag för att uppskatta det sociala sammanhanget och njutningen av denna populära dryck.

Oktober

Kanelbullar
  • Kanelbullens dag – 4 oktober

Den 4 oktober hyllas Kanelbullens dag, en tid när individer över hela Sverige glädjer sig åt den älskade kanelbullen. Denna unika dag ser flera kaféer skapa sina varianter av kanelbullar för att hedra den klassiska svenska konditoritradition. Läs mer om vad som har bidragit till kanelbullens populäritet.

  • Gräddtårtans dag – 6 oktober (Första söndagen i oktober)

Gräddtårtans dag är en svensk fikatradition som firas den 18 maj varje år. Dagen instiftades 1999 av konditoribranschen för att uppmärksamma det svenska bakverket gräddtårta. En gräddtårta består av flera lager av sockerkaksbotten, fyllda med grädde, sylt, frukt eller annat gott. Gräddtårtan kan dekoreras med grädde, marsipan, choklad eller annat efter smak.

November

  • Kladdkakans dag – 7 november

Kladdkakansdagär tillägnad kladdkakan, en av Sveriges mest älskade bakverk. Kladdkakan är känd för sin sega och chokladig konsistens och är en favorit hos både barn och vuxna. Prova olika varianter av kladdkaka, såsom vit chokladkladdkaka eller kladdkaka med nougatfyllning.

  • Äppelkakans dag – 10 november

Äppelkakans dag är en utsökt hemlagad bakverk som oftast finns som alternativ på ditt favorit fikastället. Denna sötsak passar perfekt på menyn för fars dag fikastunden. En kärleksfull gest som förenar familjen och skapar minnen.

  • Fars dag – 10 november

Fars dag är inte bara en möjlighet att hylla pappor, utan också en chans att skapa speciella och mysiga stunder tillsammans. En perfekt dag att planera en fikapaus i en avslappnad atmosfär där man kan dela skratt och samtal över en god kopp och något sött.

Överraska farsan med en välförtjänt fikastund, en kopp kaffe eller te, ackompanjerad av en hemlagad muffin eller scones. Ett besök på favoritkaféet för en god bit tårta eller en läcker kanelbulle kan också vara en omtänksam gest.

December – En doft av julfirandet

Pepparkakans dag – 9 december

Pepparkakans dag firar den älskade kryddiga kakan. Det är en tid för att njuta av pepparkakors traditionella smak och doft, som är extra populär i juletider. En dag där många ofta bakar egna pepparkakor, formar och dekorerar dem. Butiker och bagerier säljer även pepparkakor och tillbehör. Familjer umgås och delar på kakorna, vilket förmedlar julens gemenskap och tradition.

Avslutning

Bakverk kan vara en bro som förbinder gamla traditioner med nya minnen. Så varför inte ta tillfället i akt att lära dig att baka något nytt, eller kanske återuppliva de baktraditioner som funnits i din familj? Dela dessa stunder för att skapa band och minnen som varar långt utöver själva fikastunden.

Låt fikakalendern 2024 bli en påminnelse om att varje dag bjuder på en anledning att fira, att för varje månad väntar nya smaker och traditioner att upptäcka. Utforska nya bakverk och håll traditionerna vid liv med familj och vänner.

Dela